woensdag 22 juni 2011

Galungan ceremonie in Bali, 06 juli 2011

Galungan is een Balinese episode dat zich afspeelt om de 210 dagen en duurt 10 dagen. Kuningan is de laatste dag van deze periode. Galungan betekent "Wanneer de/het Dharma gaat winnen." (dharma, de vier edele waarheden, het achtvoudige pad, Samsara, Karma, reïncarnatie.) tijdens deze periode zijn de Balinese goden op de aarde en verlaten het op Kuningan.

Eens in de 210 dagen in de Pawukon (Balinese cyclus van dagen) is het zover. Galungan markeert het begin van de belangrijkste terugkerende religieuze ceremonie, die gevierd wordt door alle Balinezen. Tijdens de periode van Galungan dalen de vergoddelijkte voorouders van de familie af naar hun vroegere huizen. Ze moet naar behoren worden vermaakt en zich welkom voelen, met gebeden en offers. Gezinnen met voorouders die nog niet zijn gecremeerd, maar zijn nog steeds begraven in het dorp begraafplaats, moeten offeren bij de graven.

"Penjor". Hoewel Galungan valt op een woensdag, beginnen de meeste Balinezen hun Galungan 'vakantie' de dag ervóór, waar de familie’s al druk bezig zijn de voorbereiding van het offeren en het koken voor de volgende dag. De vrouwen van het gezin zijn bezig geweest met het creëren van prachtig geweven 'Banten' (offers gemaakt van jonge kokos schijfjes), de mannen van ons dorp staan op voor zonsopgang om samen met hun buren een varken slachten Dan wordt het fijn gesneden varkensvlees fijngestampt tot moes met een slijpsteen, en gegoten op de varkenssate van kleine stokjes bamboe. Kippen kunnen ook worden gekozen uit de voorraad van scharrelkippen die zwerven rond het huis. Delicate combinaties van verschillende groenten, kruiden en specerijen zijn ook bereid door de mannen, en wordt 'lawar”genoemd  Hoewel veel van deze gerechten voor gebruik wordt voor offeringen bij de familie tempel, wordt er door de familie ook van gegeten. Halverwege de ochtend, wanneer alle koken is gedaan, is het tijd voor de eerste van een reeks feesten die volstaat met het eten van wat is voorbereid. Terwijl de vrouwen zich nog steeds bezig gehouden worden met de voorbereidingen van de vele offers hebben de mannen ook een andere baan deze dag, het maken van een 'Penjor'. Met een lange bamboestok, of 'Penjor', wordt verwezen naar de ingang van de familietempel. Tegen het einde van dinsdagmiddag kan de bezoeker overal op Bali zien dat deze decoratieve stokken een zeer feestelijke sfeer in de straat creeren..

Op woensdag, de dag van Galungan, gaan de meeste Balinese proberen om naar hun eigen ouderlijk huis terug te keren, zelfs als ze werken in een ander deel van het eiland. Dit is een zeer speciale dag voor gezinnen, waar offers worden gemaakt aan God en aan de familie voorouders, die terug zijn gekomen om uit te rusten op dit moment in hun familie tempel. Evenals de familie tempel, worden bezoeken afgelegd aan de dorpstempel, en worden huizen van andere families bezocht die wellicht de familie hebben geholpen op een of andere manier in de afgelopen zes maanden.

De dag na Galungan is een tijd van rust, vaak met een bezoek aan vrienden en iedereen is op z’n paasbest uitgedost. Het is een feest om dan op Bali te zijn om te proeven wat een religieus feest voor de bevolkng betekent.


16 juli 2011 Kuningan

De dag van Kuningan markeert het uitgebreide tempel festival op Sakenan Tempel, een van de grote tempels in Bali. Sakenan Tempel is gelegen in Serangan Island, vaak aangeduid als Turtle Island, een ideale plaats om te surfen.

De tempel zal vol bepakt zijn met  de lokale bevolking gehuld in kleurige traditionele kleding. De tempel ligt zuidelijk van Denpasar. Reisbureaus in Denpasar organiseren excursies naar het tempeleiland waar ze naar de Balinese hindoe-bijeenkomst in de tempel voor rituele ceremoniële doeleinden kunnen kijken.

De Kuningan Dag is het tijd voor herdenking als de voorouders terug te keren naar de hemel na tien dagen woning op aarde en de Balinese uiten hun dankbaarheid aan de goden voor Zijn barmhartigheid aan de menselijke rassen. Ieder dorp in Bali zal Kuningan vieren in grootse stijl, met kleurrijke festivals gehouden bij de tempes in alle delen van het eiland Bali.

De bamboestok of lokaal genoemd Penjor, die is gebouwd aan de voorkant van de ingang van elk huis en tempel wordt vóór Galungan heringericht door het wisselen van de witte kleren op de 4 mtr. lange stok te vervangen voor gele aankleding, het symbool van de welvaart.