maandag 27 december 2010

Feestdagen op Bali.


Hier op Bali als de dag  het langst is en de nachten vanaf nu alleen maar langer worden is er weinig van Kerstmis te bemerken.  Natuurlijk geen sneeuw, geen pakjes onder de kerstboom en geen volle winkelstraten.  Eigenlijk merk je niets van Kerstmis.
Er zijn 2 restaurants waar er een kerstdiner wordt geserveerd. That’s all.
Nieuwjaar wordt wel gevierd, Hoewel Bali er 3 kalenders op na houdt en het dus 3 keer oud-en-nieuw kan zijn wordt er toch op 1 Januari het nieuwe jaar verwelkomd.
Dat doet men door vuurwerk af te steken, gewoon in de supermarkt te koop, en op toetertjes te blazen. Om 12 uur is het een geknetter van jewelste als bij de plaatselijke chinees om de hoek bij u in de buurt. Siervuurwerk is te duur en dat zie je dan ook niet.  Bij Chonos hotel bestellen de expats hun oliebollen en dat is het dan. Na een ½ uurtje knallen keert de rust weer op het eiland.  Geen relletjes, Geen ME en helemaal geen champagne.
Wilt u dus rustige en gemakkelijke dagen beleven, boek dan voor volgend jaar met oud-en nieuw een reis naar Bali.  Maar neem zelf wel de appelflappen en champagne mee.


 we wensen jullie een spetterend 2011

Vissen op zee.

Nieuw is de mogelijkheid om op grote vissen te jagen met een professionele visser.
Vertrek vanaf de villa in de vroege morgen. Gevist wordt op zo’n 3 km. uit de kust. Wat kan je vangen? Barracuda, Borito, Tonijn en Red Snapper.  Wat je vangt wordt schoongemaakt en ’s-avonds gegrilleerd op je bord geserveerd door de staff.  De laatste gasten brachten 3 borito’s van 4/5 kg, aan de binnenboord. We raden wel aan zelf je materieel mee te nemen al kan je hier ook hengels kopen. Of je hengels te huur zijn is ons nog niet bekend.

vissen bij villa buddha http://www.villabuddha.com/

Pimp-it up Babe


Op Bali kent men 2 liefhebberijen. Het mobieltje en op een gedeelde eerste plaats de scooter. Langs de hoofdwegen zie je vaak Suci Sepeda op bordjes staan. Hier wordt je scooter,  motor sepeda, vertroeteld.  Shampoo, hogedruk schoonmaak-beurt en na glans. Voor 45 ct. ziet je vervoermiddel er weer uit als nieuw.  Vervolgens kun je dan naar een stickerwinkeltje rijden.  Alleen al tussen Lokapaksa en Seririt zijn er 3. Hier kun je pimpen. Je brommer dus nog mooier maken met stickers. De keuze is moeilijk welke sticker het beste past bij berijder en scooter. Langdurig twijfelen is gewoon.  Dan direct plakken, dat doet men ter plaatse en  vakkundig.  Vervolgens vol gas met je glimmende ros en prachtige decoratie.  Born free, Hit the road.



Eb en vloed



Tijdens je verblijf in de villa’s zit je direct aan zee en zal het getij je interesse wekken. Soms een groot strand en soms een kleine strook. Maar hoe komt dat ook al weer? Hoe komt dat verschil in de hoogte van de zeespiegel. Hier een korte samenvatting.
Eb en vloed worden veroorzaakt door de zwaartekracht van de maan die 384.000km van de aarde verwijderd is.
Aan de ene kant van de aarde is die zwaartekracht iets sterker dan aan de andere kant en de watermassa wordt dan a.h.w. iets uitgerekt.
Deze watermassa’s draaien traag met de maanwenteling mee en heeft als gevolg dat er iedere 12, uur en 25 minuten vloed is.  
Hoewel de zon een geringere zwaartekracht kent door een veel grotere afstand met de aarde versterken zon en maan de zwaartekracht als ze op een lijn staan iedere maand.
Tijdens volle maan en ook bij nieuwe maan staan zon en maan zodanig dat de zwaartekracht versterkt wordt en de watermassa meer verplaatst wordt. Dan spreken we van springtij en meer laag water bij eb.  Is er ½ maan dan is er sprake van doodtij en zijn de verschillen tussen eb en vloed gering.
Als u dus in de Bale Benong (foto) ligt en naar de zeespiegel kijkt weet u wat er onder invloed van maan en aarde met de vloedlijn gebeurt.



bali zee bij villa buddha