vrijdag 17 december 2010

HET KERSTKINDJE VAN KADEK





 Een kerstkindje uit het verre oosten. In een wiegje net als 2011 jaar geleden! Geen sneeuw wel 35 graden, geen herders wel ganzen hoedsters, geen wijzen uit het oosten maar een paar Nederlanders uit het noorden, geen weigeraars maar aardige mensen die zeggen slaap maar bij ons ( in dit geval een schoonmoeder).






Kadek heeft haar best gedaan is tot een week voor de bevalling gewoon door blijven werken, want zo gaat dat in Bali. Ze zag er prachtig uit, straalde en had een enorme mooie buik. Alles in haar riep, kom maar ik ben er klaar voor, maar eerst nog even een keizersnede met een prijskaartje van 10 maanden werk, want zo gaat dat in Bali! Op zo'n moment ben je blij dat je een leuke "goed" betaalde baan hebt in een villa, want anders moet je 6 jaar wachten voordat je genoeg hebt gespaard om het kind te laten halen! Een andere manier is natuurlijk ook nog het verkopen van je scooter waar je heel je leven krom voor hebt gelegen, want zo gaat dat in Bali, gezondheidszorg ho maar!!




Dat de vrouwen in Bali sterk zijn daar hoef ik jullie niets meer over te vertellen, een week na de bevalling zat mevrouw al weer een kwartiertje achterop de scooter op weg naar villa Buddha 
om ons uit te zwaaien!!

Zo zie je niets is gewoon op Bali. Ook dat meelpapje op het hoofdje van onze Kevin heeft zo zijn  betekenis Elke gebeurtenis van het wieg tot het graf vraagt om legitimatie van de goden. De overgang van de ene levensfase naar de andere wordt gemarkeerd met een ceremonie. Zo wordt er voor een zwangere vrouw tussen de vijfde en de zevende maand een ceremonie gehouden om er zeker van te zijn dat de baby goed blijft groeien. Tijdens de zwangerschap mogen beide ouders hun haar niet knippen of helpen bij het reinigen van de dode voor een begrafenis. Bij de geboorte worden het vruchtwater, het bloed, het vet op de huid en de placenta beschouwd als catur sanak ( de vier broers en zussen); de beschermgeesten van de baby. De placenta wordt bij het huis begraven; voor jongetjes rechts, voor meisjes links. Wanneer Kevin 12 dagen oud is, onthult een medium welke voorouder gereincarneerd is. Bij de eerste grote ceremonie ( na 42 dagen) krijgt Kevin zijn echte naam en worden demonische krachten verjaagd. Hiermee komt een einde aan de rituele verplichtingen van de ouders. 

Kevin mag echter pas bij de ceremonie telung bulan of tigang sasih ( na 3 balinese maanden van elk 35 dagen) de aarde aanraken. Hij kiest uit een waterkom een voorwerp dat symbool staat voor zijn toekomst: een munt betekent zaken en een palmblad met inscripties staat voor wetenschap. Bij de eerste otonan ( verjaardag na 210 dagen) wordt Kevin kaalgeschoren en in de gemeenschap verwelkomd. Vanaf zijn derde maakt Kevin deel uit van de maatschappij.
Kevin wij wensen je een hele mooie warme en gelukkige toekomst. Guido en Monique