zaterdag 20 november 2010

Sail op Bali.

Traditiegetrouw was het eind september weer een drukte van belang in het anders zo verstilde Lovina.  Dit jaar deden er weer zo’n 80 boten mee. Vertrekpunt is Port Darwin in AustraliĆ« en het eindpunt is Singapore. Tussentijds worden er dan verschillende havens aangedaan waaronder Bali met Lovina als haven. De 80 bootjes  liggen dan op de rede in de natuurlijke haven omsloten door een rif. Ineens gaat Lovina dan bruisen, de terrasjes lopen vol, de restaurants hebben klandizie en er worden activiteiten georganiseerd met dans en wayanpoppenspelen.  Ruige zeebonken en wereldreizigers met boot bevolken de straten van Bali.
Tall ships als op sail zijn er niet maar voor de mensen van Lovina is het een gebeurtenis om te gaan zien. Voor wie bootjes kijken leuk vind vanaf een terras met een glaasje onder handbereik, volgend jaar september zijn ze er weer.

2 foto’s maar van verschillende technieken. Maar er zijn meer mogelijkheden om een visje te verschalken uit de Bali Zee aan het front van Villa Buddha en Villa Samora. Zo kennen we drijvende netten. Het hengeltje met aas. Een mini-zeilbootje gemaakt van 2 bamboestokken en een bananenblad
 
blad . Dan is er nog een net wat door een bootje in een cirkel wordt gelegd van ca. 50 mtr. doorsnede. De vissers gaan vervolgens veel geluid maken zodat de visjes wegschieten en in het net geraken. En dan is er ook de klassieke wijze met een bamboe hengel en een lijntje met aas. Op de foto’s een werpnet en het treknet. Voor het treknet zijn 6 man nodig om het 200 mtr lange net binnen te halen. De vangst??? Een emmertje of 2 per dag. Opbrengst voor 6 man € 8-. Alle soorten van visvangst dagelijks te bewonderen vanuit de Bale Benongs van de villa’s. Wilt u mee met een visser om uw geluk te beproeven? Opstappen voor de deur.



Putu Surya in nieuwe outfit


Putu Surya in nieuwe outfit.

De tuinmannen hebben een pak. De dames hebben hun outfit met Buddha logo alleen Putu onze driver moest het zonder doen. Maar ook hij heeft nu bedrijfskleding in Balinese stijl. Nog wat onwennig poseert hij op de foto maar Monique, model/mannequin zal hem in november wat lesjes poseren geven. Rij-lessen heeft hij niet nodig, hij stuurt veilig en trefzeker ook in zijn nieuwe kostuum.
 

Nieuw Vliegveld op Noord Bali.

Vliegveld erbij??
Welke vliegtuigmaatschappij kunnen we als eerste begroeten die in 2018 op Bali Noord kan landen? Komt de KLM bijna rechtstreeks naar de villa vliegen? Misschien wel. Een Turkse investerings maatschappij heeft ver gevorderde plannen om in West Bali een nieuw vliegveld aan te leggen. De regering van IndonesiĆ« wil op heel IndonesiĆ« 18 nieuwe vliegvelden aanleggen 40 vliegvelden renoveren. Noord Bali moet er komen om het drukke vliegveld van Denpasar te ontlasten. We kunnen ons daar iets bij voorstellen. De wachttijden bij immigratie en douane zijn soms echt te lang. Voor het noorden van Bali zou het de economie een enorme stimulans geven, de cultuur zal inleveren. De prijzen stijgen en het gaat drukker worden. We wachten af, maar wilt u nog rustig op vakantie gaan in Lokapaksa doe het dan voor 2018. Wel komt het vliegveld nog 40km. van de villa te liggen.